Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τις συγκοινωνίες


Απώλειες 14,78% για την εταιρεία λεωφορείων και τρόλεϊ και πτώση 6,83% για τα μέσα σταθερής τροχιάς τον Ιανουάριο.
Στα κόκκινα βρίσκονται τα ταμεία της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) καθώς οι εισπράξεις, ιδιαίτερα προς το τέλος του 2014, σημείωσαν κατακόρυφη βουτιά.
Η μείωση της τιμής των εισιτηρίων, που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, του περασμένου έτους δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει ανεπηρέαστα τα έσοδα της εταιρείας που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, η οποία ενισχύεται κάθε χρόνο απόκρατική επιδότηση προκειμένου να επιβιώσει. Στελέχη μάλιστα των συγκοινωνιακών εταιρειών κάνουν λόγο για δραματική εικόνα των εσόδων τόσο της ΟΣΥ όσο και της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) τον Ιανουάριο του 2015, το οποίο αποδίδεται από τον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών) στην περιορισμένη κινητικότητα που παρατηρείται κάθε χρόνο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι ο Ιανουάριος ήταν μήνας εκλογών.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι οι εισπράξεις είναι τόσο πεσμένες που ακόμη και η κερδοφόρα ΣΤΑΣΥ (δεν κάνει χρήση κρατικής επιδότησης πλέον) βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό κίνδυνο στα οικονομικά της, εάν δεν βελτιωθεί η εικόνα των πωλήσεων εισιτηρίων. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων του ΟΑΣΑ από πωλήσεις κατά 9,44%, με την ΟΣΥ να εμφανίζει απώλειες 14,78% και την ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) πτώση 6,83%.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα του ΟΑΣΑ (αφορά συνολικά ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) από μηνιαίες πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών μειώθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου κατά 128.559 ευρώ σε συνολικές πωλήσεις 81 εκατ. ευρώ (-0,16% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014). Ο ΟΑΣΑ κάνει λόγο για «περιορισμένη» μείωση των πωλήσεων, καθώς την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 1,4% (651,1 εκατ. επιβιβάσεις).

Συνολικά το 2014 παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων κατά 9,5 εκατ. ευρώ και μείωση των εξόδων λειτουργίας κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού της εταιρείας. Εκτιμάται ότι η εξαιρετικά θετική εικόνα των εσόδων του 8μήνου, της ΣΤΑΣΥ, συγκράτησε την πτωτική πορεία των αποτελεσμάτων του συνόλου του έτους για τον Όμιλο ΟΑΣΑ.

Τα θετικά νέα είναι ότι η πελατειακή βάση του ΟΑΣΑ ενισχύθηκε, καθώς η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής οδήγησε τους επιβάτες στα μαζικά προϊόντα (κάρτες απεριορίστων διαδρομών). Οι χρήστες των καρτών απεριορίστων διαδρομών αυξήθηκαν κατά 20,8%, ενώ οι κάρτες συνεισφέρουν πλέον το 40,7% των εσόδων από κόμιστρα, σε σχέση με 29,8% που ήταν το 2013.

Χαρά Αυγερινού

Πηγή:www.reporter.gr