Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Υπεραστικά λεωφορεία σε αστικές γραμμές του Τυρνάβου



Σε καλό δρόμο βρίσκεται η καθιέρωση νέων δρομολογίων από το υπεραστικό ΚΤΕΛ νομού Λάρισας εντός των ορίων της αστικής περιοχής του Δήμου Τυρνάβου μετά την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα χαρακτηρίστηκε, μετά από αίτημα του Δήμου Τυρνάβου

αστική η περιοχή Τυρνάβου – Αμπελώνα – Βρυοτόπου ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία αστικής συγκοινωνίας όπως έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου με μία γραμμή εντός της πόλης του Τυρνάβου και μία που θα ενώνει τον Βρυότοπο και τον Αμπελώνα με τον Τύρναβο.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ νομού Λάρισας κ. Βασίλης Μανδηλάς με επίσκεψή του στον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση τον ενημέρωσε για την πρόθεση του ίδιου, αλλά και της διοίκησης του ΚΤΕΛ νομού Λάρισας να καθιερωθούν νέες αστικές γραμμές του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Αναλυτικότερα, οι γραμμές αυτές με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και μαθητές. Μία γραμμή θα είναι μέσα στην πόλη του Τυρνάβου όπου θα συνδέει απομακρυσμένες συνοικίες με το κέντρο και μία άλλη και η κυριότερη, η οποία θα συνδέει τον Βρυότοπο και τον Αμπελώνα με την έδρα του Δήμου, τον Τύρναβο και αντίστροφα.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ νομού Λάρισας κ. Βασίλης Μανδηλάς σημείωσε με έμφαση ότι το υπεραστικό ΚΤΕΛ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να τεθούν σε λειτουργία οι νέες αστικές γραμμές εντός του Δήμου Τυρνάβου.

Σε περίπτωση χαρακτηρισμού νέας αστικής περιοχής , η εκτέλεση της αστικής συγκοινωνίας ανατίθεται κατά προτεραιότητα στο υπεραστικό ΚΤΕΛ που εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι νέες αυτές γραμμές με τα λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ θα ονομαστούν αστικές. Ο μοναδικός εμπλεκόμενος Ο.Τ.Α. για τη σύμφωνη γνώμη για τον χαρακτηρισμό της αστικής περιοχής, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση είναι ο Δήμος Τυρνάβου όπου αυτός ζήτησε και τον χαρακτηρισμό της αστικής περιοχής.

Μετά την έγκριση ομόφωνα της πρότασης από τον Περιφερειακό Συμβούλιο υπάρχει δρόμος ακόμη για την υλοποίηση του προγράμματος. Συγκεκριμένα, χρειάζεται νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου με ορισμό των στάσεων τόσο στη γραμμή Βρυοτόπου - Αμπελώνα –Τυρνάβου, μήκους 8,8 χιλιομέτρων, όσο και στη γραμμή εντός της πόλης του Τυρνάβου.

Οι μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή αυτή, δικαιολογούν την ανάγκη εγκατάστασης επιβατικής συγκοινωνίας. Συγκεκριμένα ,όπως αναφέρεται στο αίτημα του Δήμου, οι κάτοικοι Αμπελώνα και Βρυοτόπου βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από την πόλη του Τυρνάβου ως έδρα του Δήμου, λόγω ύπαρξης σε αυτήν υπηρεσιών περίθαλψης, εκπαίδευσης, πολιτισμού , διοικητικών υπηρεσιών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα