Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Tο ΤΑΙΠΕΔ «ξαναβαφτίζεται», αλλά τι θα κάνει με ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ;



Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, εάν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μετονομαστεί σε Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας ή κάτι παρεμφερές.
Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, εάν θα υπάγεται σε κάποια γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών ή κάπου αλλού.
Το μείζον είναι τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις. Χθες, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «όσο για την περίεργη εκδοχή που κυκλοφόρησε στον τύπο, περί ανάκλησης των παραιτήσεων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, η αλήθεια είναι πως τους ζητήθηκε να παραμένουν στην θέση τους μέχρι την επόμενη εβδομάδα.


Διάστημα αρκετό, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που αφορούν κατά κύριο λόγο στις ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες σήμερα “τρέχουν”».


Ποιες αποκρατικοποιήσεις «τρέχουν», δηλαδή έχουν φτάσει στο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών; Πέρα από κάποια ακίνητα, στα τέλη Φεβρουαρίου έχουν οριστεί οι δεσμευτικές προσφορές για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ και στις αρχές Μαρτίου για τον ΟΛΠ.


Για τις σιδηροδρομικές εταιρείες, το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών δεν έχει «βγάλει λέξη», εάν θα συνεχιστούν ή ακυρωθούν.


Αντίστοιχα, για τον ΟΛΠ, εάν και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας έχει επισημάνει ότι θα ακυρωθεί η πώληση του 67%, ωστόσο - επισήμως - το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει λάβει γνωστοποίηση για κάτι τέτοιο.


Όλοι αναμένουν με αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αφού οι αποκρατικοποιήσεις είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.


metaforespress