Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Δριμεία επίθεση φορτηγατζήδων, κατά ακτοπλοϊκών, για τα υψηλά ναύλα


Έντονα είναι τα παράπονα των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ και ειδικότερα, της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) για τα υψηλά ναύλα στα δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας. Του Φώτη Φωτεινού Όπως επισημαίνει η ΟΦΑΕ, τα εισιτήρια στα πλοία, ειδικά στην γραμμή Ελλάδος Ιταλίας, είναι πολύ ακριβά, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς.  Το παράδοξο, στην όλη υπόθεση, είναι ότι αυτό ισχύει μόνο για τους Έλληνες μεταφορείς. Για τους αλλοδαπούς υπάρχουν σημαντικά «πακέτα» προσφορών που μειώνουν τις τιμές έως το ήμισυ.
Η ΟΦΑΕ ζητά από την Πολιτεία άμεση παρέμβαση, προκειμένου να απαλειφθεί η «κατάφορη αδικία». Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι, εξετάζεται προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Παράλληλα, ο επίναυλος καυσίμων, που επιβαρύνει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα πρέπει να συμβαδίζει με τις τιμές του πετρελαίου. Αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά, σε ποσοστό περίπου 35%, αλλά ο επίναυλος καυσίμων παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Εκτός αυτού, όπως καταγγέλλει η ΟΦΑΕ, ήδη ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας, έχουν ανακοινώσει αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα!



Τα ελληνικά φορτηγά αισθάνονται αδικημένα, αφού αυτά είναι ουσιαστικά οι «αιμοδότες» - οι σίγουροι πελάτες της γραμμής Ελλάδας – Ιταλίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι, τους χειμερινούς μήνες, επιμηκύνεται ο χρόνος διεξαγωγής των δρομολογίων, για λόγους εξοικονόμησης καυσίμου.

Τα εισιτήρια ποικίλουν ανάλογα με την ημέρα

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΟΦΑΕ, «έχουμε διαμαρτυρηθεί, πάρα πολλές φορές, τόσο προς την ελληνική Πολιτεία, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τιμή του εισιτηρίου, είτε πρόκειται για σημείο αναχώρησης στην Πάτρα, είτε στην Ηγουμενίτσα ότι είναι διπλάσια από το αντίστοιχο εισιτήριο που καταβάλλει ο αλλοδαπός μεταφορέας, είτε πρόκειται για ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρία, είτε για ιταλική.

Επιπλέον παρατηρείται ότι το εισιτήριο ποικίλλει, ανάλογα με την ημέρα πραγματοποίησης του ταξιδιού, είτε από Ελλάδα προς Ιταλία, είτε από Ιταλία προς Ελλάδα, με τις σημαντικότερες αυξήσεις ναύλου να παρατηρούνται την Παρασκευή με Δευτέρα, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 50% της κανονικής τιμής εισιτηρίου που ισχύει τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή ναύλου για ένα δρομολόγιο ελληνικού φορτηγού απόΗγουμενίτσα – Ανκόνα ξεπερνά περίπου τα 1.100 ευρώ τις προαναφερόμενες ημέρες.

Όσες φορές προσπαθήσαμε να συζητήσουμε με την Ένωση Ακτοπλόων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και με την εκάστοτε ακτοπλοϊκή εταιρία για την άνιση μεταχείριση των Ελλήνων μεταφορέων, σε σχέση με τους αλλοδαπούς μεταφορείς στην τιμή του εισιτηρίου, δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Καταλήγοντας, οι αυτοκινητιστές τονίζουν ότι, εάν δεν υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στα τελωνεία της Σερβίας και της πΓΔΜ, το οδικό ταξίδι θα ήταν και πιο γρήγορο και πιο οικονομικό.