Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Το 77% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του στις μεταφορές


Το 77% των Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν κατοχυρωμένα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαιώματα επιβατών σε όλους τους τύπους μεταφορών: αεροπορικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές και αστικές (λεωφορείο), όπως μετέδωσε το euractiv.gr
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο μέσος όρος των ετήσιων δαπανών ενός ευρωπαϊκού νοικοκυριού είναι 4.530 ευρώ, γεγονός που καθιστά τις μεταφορές σημαντικό παράγοντα στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Τα στοιχεία, ωστόσο, αναφορικά με την ενημέρωσή του, πάνω στα δικαιώματα στις μεταφορές δείχνουν σοβαρά επίπεδα ελλιπούς ενημέρωσης.

Αρχικά το 68% των Ευρωπαίων και το 71% των Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζουν ότι η ΕΕ έχει ενισχύσει, με συγκεκριμένη νομοθεσία, τα δικαιώματα των επιβατών, ενώ 74% και 77% αντίστοιχα δεν έχουν ακούσει ή έχουν διαβάσει κάπου την ύπαρξη αυτών των δικαιωμάτων.

Ακόμη 64% των Ευρωπαίων και 59% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αγορά ενός εισιτηρίου από μια εταιρεία.

Αναφορικά με τις μεταφορές με πλοίο ή με φέρι μποτ, το 26% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι επιβάτες είναι καλά ενημερωμένοι από την εταιρεία μεταφοράς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες είναι 45%. Το ίδιο ποσοστό Ελλήνων πιστεύει ότι οι επιβάτες των πλοίων δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους, όπως και οι επιβάτες αεροπλάνου.

Διαβάστε τα δικαιώματα των επιβατών ΕΔΩ.