Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Διεκδίκησαν φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες - Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια του ΟΑΣΘ για παραπέρα επιβάρυνση των επιβατών,

Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια του ΟΑΣΘ για παραπέρα επιβάρυνση των επιβατών, απαίτησαν το ΠΑΜΕ και Λαϊκές Επιτροπές

Μαζική κινητοποίηση, έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), πραγματοποίησαν χτες ηΓραμματεία Μεταφορών του ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης και οιεπιτροπές ανέργων, σε μια περίοδο που σχεδιάζεται νέο χαράτσωμα του λαού για τις αστικές συγκοινωνίες. Τα σχέδια αυτά περνάνε μέσα από τη «διαβούλευση», που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, για την «ανασυγκρότηση», όπως λένε, των αστικών συγκοινωνιών.

Τα σχέδια κυβέρνησης και ΟΑΣΘ, στο πλαίσιο της πολιτικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης, περιλαμβάνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων έως και 30%, αύξηση ηλικίας του στόλου από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 20 χρόνια, που σημαίνει ότι θα κυκλοφορούν παλαιά και κακοσυντηρημένα λεωφορεία, τροποποιήσεις και κόψιμο δρομολογίων, μεταφορά στην εφορία των προστίμων που επιβάλει ο ΟΑΣΘ σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο. Τα σχέδια αυτά συνδέονται και με νέο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Οργανισμό, που και αυτήν την περίοδο είναι απλήρωτοι.

Η Γραμματεία Μεταφορών του ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ, που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία του Οργανισμού. Ξεκαθάρισαν ότι η αστική συγκοινωνία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και απαίτησαν σύγχρονες ασφαλείς, αξιόπιστες και φτηνές μεταφορές μέσω ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών, που να είναι στην υπηρεσία του λαού.

Κάλεσαν το λαό να φέρει στο επίκεντρο τις ανάγκες του και να παλέψει για: Αμεση πληρωμή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου, ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών, των στρατευμένων νέων. Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων σε πρώτη φάση τις πρωινές ώρες που πάνε στη δουλειά τους. Να σβηστούν όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τον ΟΑΣΘ και να μη μεταφερθούν στην εφορία.

Επίσης, μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού. Καμία μείωση του συγκοινωνιακού έργου. Αστικές συγκοινωνίες αποκλειστικά δημόσιες και αποκλεισμό κάθε ιδιωτικής ή επιχειρηματικής συμμετοχής. Αμεση κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία των παροπλισμένων οχημάτων που δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

ΠΗΓΗ.