Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Μόσχα: 21 νεκροί και 160 τραυματίες από εκτροχιασμό στo μετρό



Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 42 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον εκτροχιασμό συρμού στο μετρό της Μόσχας. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 160.



Θεωρείται ότι πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα που σημειώνεται στα 79 χρόνια ιστορίας του μετρό της Μόσχας. Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα του κόσμου και μεταφέρει καθημερινά περίπου εννέα εκατομμύρια επιβάτες.


Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, αριθμός βαγονιών συρμού που εκτελούσε δρομολόγια της μπλε γραμμής εκτροχιάστηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, σε ώρα αιχμής. Τα αίτια είναι ακόμη άγνωστα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για ηλεκτρική βλάβη.

Το δυστύχημα συνέβη μεταξύ των σταθμών Σλαβιάνσκι Μπουλβαρ και Παρκ Πόμπεντι, και πιο κοντά στον δεύτερο -που είναι και ο βαθύτερος στη ρωσική πρωτεύουσα, πράγμα που δυσκολεύει τη διάσωση. Τα βαγόνια έχουν εκτροχιαστεί αλλά δεν έχουν ανατραπεί.

Από το συρμό απομακρύνθηκαν περίπου 200 επιβάτες. Ορισμένοι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν και ένας παραμένει παγιδευμένος, αλλά ζωντανός.

Ο αντιδήμαρχος Πιοτρ Μπιργιούκοφ και αξιωματούχοι των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών ανέφεραν στο Itar Tass πως έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον δώδεκα ατόμων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο στην αστυνομία της ρωσικής πρωτεύσουσας, θεωρείται ότι περίπου 20 άτομα είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε ένα από τα βαγόνια.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας, περίπου οι μισοί από τους 106 έχουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Έξω από τον σταθμό Παρκ Πόμπεντι είχε συγκεντρωθεί αριθμός ασθενοφόρων για να παραλάβουν τους τραυματίες από φορεία που κατέβηκαν στις γραμμές του μετρό. Ορισμένοι από τους τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα.