Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

φορτηγό τρόλεϊ απο την SCANIA



Σήμερα, στην πολλά υποσχόμενη ηλεκτρική ενέργεια επενδύουν όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές φορτηγών.   Προς το παρόν πλείστες των προσπαθειών περιορίζονται στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης.                              Τα βασικά προβλήματα σε αυτό το εγχείρημα
αποτελούν η αυτονομία, η εργονομία και η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών.                                 Συγκεκριμένα, οι σημερινές, τεράστιες, μπαταρίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητική αυτονομία σε οχήματα μεγάλων διαδρομών και φορτιών ενώ η έλλειψη σταθμών ανεφοδιασμού εντείνει αυτό το πρόβλημα.

Ωστόσο η Scania βρίσκεται μερικά βήματα πιο μπροστά, αφού Ο Σουηδός κατασκευαστής σε συνεργασία με την Siemens, εδώ και μερικά χρόνια δοκιμάζει ένα είδος «φορτηγού-τρόλεϊ». Σύμφωνα με αυτήν την ιδέα, τα οχήματα θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από καλώδια που βρίσκονται πάνω από τον αυτοκινητόδρομο και κατά μήκος αυτού, όπως ακριβώς τα γνωστά σε όλους μας τρόλεϊ.

Η ασυνήθιστη ιδέα φαίνεται πως πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και δεν αποκλείεται σύντομα να προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης, ξεκινώντας από την Σουηδία.