Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μόνο τυχαία δεν την «έπεσε», στην ΕΕ, ο Βλ. Γιακούνιν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) Βλαντιμίρ Γιακούνιν την «έπεσε» στην ΕΕ, σχετικά με τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πριν από μερικούς μήνες δήλωσε: «ανησυχώ, διότι γνωρίζω την ΕΕ και την πολιτική της. Ως τώρα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποια θα είναι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης Αν ενδιαφέρεστε, ερχόμαστε, αν δεν ενδιαφέρεστε, δεν ερχόμαστε».
Πριν από μερικές ημέρες δήλωσε: «δεν έχουμε ακόμη λάβει, από τους Έλληνες την τελική απόφασή τους, πώς θα προχωρήσουν την ιδιωτικοποίηση, γιατί συνεργάζονται με την ΕΕ και η ΕΕ τώρα λέει: Ας μην διαγράψουμε τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ας την ιδιωτικοποιήσετε πρώτα. Όμως έτσι δεν μπορεί να γίνει. Θα δούμε τι θα κάνουμε».
Εμμέσως ο Βλ. Γιακούνιν αναφερόταν στο «φάκελο των παράνομων κρατικών ενισχύσεων» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον οποίο η ΕΕ κρατά ανοιχτό.
«Καμία μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα δεν υλοποιείται, εάν δεν δώσει πρώτα το πράσινο φως η ΕΕ, η οποία κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς», επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.
Από την άλλη πλευρά, προκύπτουν ευθύνες, σε εγχώριο επίπεδο, για τον τρόπο απόσχισης και "προικοδότησης" της εταιρείας, από το 2007 και έπειτα, με συνέπεια το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) να μπορεί να θέτει "τελεσίγραφα" στους σιδηροδρομικούς.    
Φώτης Φωτεινός