Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τι αναφέρει το πόρισμα για το θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη



Πόρισμα με νέα ερωτηματικά για τον θάνατο του 19χρονου στο τρόλεϊ
Μόνο οι αυτόπτες μάρτυρες θα αποκαλύψουν πως πέθανε ο 19χρονος στο Περιστέρι...

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσει στα χέρια του ανακριτή το πόρισμα για το θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη στο Περιστέρι

Όμως δε ρίχνει φως στις συνθήκες θανάτου του νεαρού και το πως άνοιξε η πόρτα του μοιραίου τρόλεϊ.

Το πόρισμα του πραγματογνώμονα δεν δίνει απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα για το πως τελικά άνοιξε η πόρτα του τρόλεϊ και ο νεαρός έπεσε στο δρόμο από το εν κινήσει όχημα, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον ελεγκτή, που ήθελε να τον μεταφέρει στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων γιατί δεν είχε εισιτήριο.

Ο 19χρονος Θανάσης έπεσε από το εν κινήσει τρόλεϊ που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάππειο - Άγιος Ιερόθεος τον περασμένο Αύγουστο

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άνοιξε η πόρτα θα φωτιστούν μόνο από τις καταθέσεις όσων βρίσκονταν μέσα στο τρόλεϊ τη μοιραία στιγμή.

Στο 100 σελίδων πόρισμα, σύμφωνα με Το Βήμα, αναφέρεται ότι η πόρτα του τρόλεϊ μπορεί ν' ανοίξει από τον οδηγό, με χειροκίνητο τρόπο, όπου απαιτείται δύναμη τουλάχιστον 80-85 κιλών ή με το πάτημα του μπουτόν «ειδικών καταστάσεων» που μεταφέρει πίεση 5,3 bar (ατμοσφαιρών).

Στο πόρισμα, επιπλέον, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο ζητούμενο, αν δηλαδή ο 19χρονος έχασε την ισορροπία του όταν το πόδι του παγιδεύτηκε στην μισόκλειστη πόρτα του τρόλεϊ. Ο πραγματογνώμονας από την πλευρά του επεσήμανε στο Βήμα ότι «στο πόρισμά μου απαντώ μόνο στα ερωτήματα που μου είχαν τεθεί».

Το τραγικό περιστατικό έγινε στις 13 Αυγούστου

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα επισυνάπτονται τα εγχειρίδια της κατασκευάστριας εταιρείας των τρόλεϊ και δεδομένα από σχετικές επιτόπιες έρευνες, χωρίς όμως να υπάρχει μία σχετική περιγραφή του όλου περιστατικού ή άλλη αποσαφήνιση.

Αξιωματικοί της Τροχαίας έχουν συγκεντρώσει περίπου οκτώ καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και περιμένουν τις εκθέσεις των τεχνικών συμβουλών της οικογένειας του θύματος, Παναγιώτη Μαδιά αλλά και του πραγματογνώμονα της ΟΣΥ, Δημήτρη Λύκου για τα όσα έγιναν μέσα στο τρόλεϊ σε συνδυασμό με τα τεχνικά δεδομένα και την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Η οικογένεια του Θανάση, όπως γράφει Το Βήμα, εστιάζει το ενδιαφέρον της στην δακτυλοσκοπική εξέταση στο εσωτερικό του λεωφορείου αφού υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το κουμπί για να ανοίξει η πόρτα το πάτησε ο ελεγκτής και όχι ο 19χρονος που είχε χάσει την ισορροπία του και βρισκόταν ήδη με την πλάτη στην πόρτα του τρόλεϊ.

Ο 19χρονος είχε εκχυμώσεις στο χέρι και το λαιμό. Ο θάνατός του σύμφωνα με τον ιατροδικαστή προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος του κεφαλιού λόγω πτώσης από ψηλό σημείο κι εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε

Μόλις παραδοθούν οι δύο νέες τεχνικές μελέτες από τους κ.κ. Μαδιά και Λύκο θα κληθούν πιθανόν για νέες διευκρινιστικές καταθέσεις ορισμένοι μάρτυρες και η διερεύνηση της υπόθεσης θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ακόμη.

Πάντως, σύμφωνα με καταγγελίες της πλευράς της οικογένειας του θύματος, στη διάρκεια της έρευνας αποφεύγει να εμφανισθεί, επικαλούμενος «ψυχολογικά προβλήματα», ένας μάρτυρας που είχε εμφανισθεί αρχικά σε ΜΜΕ να δίνει αναλυτική αναφορά για το περιστατικό.

Πηγη: tovima.gr