Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Αποκάλυψη ΣΟΚ: Ανασφάλιστα λεωφορεία του ΟΑΣΑ!!!

Μέχρι σήμερα άπαντες γνωρίζουν ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κυκλοφορούν ανασφάλιστα, ενώ ο αριθμός όσων ιδιοκτητών δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας είναι άγνωστος, μετά και τις μεγάλες επιβαρύνσεις της τελευταίας τριετίας. Ανασφάλιστα κυκλοφορούν, επίσης, αρκετά ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, ταξί, φορτηγά και διάφορα επαγγελματικά αυτοκίνητα.

Σην κατηγορία αυτή πλέον εντάσσονται και… αστικά λεωφορεία που μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες στην Αθήνα! Η διάλυση του ΟΑΣΑ, η απαξίωση των υπηρεσιακών του δομών και το γραφειοκρατικό ξεχαρβάλωμα που επικρατεί στον πάλαι ποτέ κραταιό αστικό οργανισμό συγκοινωνιών επιφέρουν δραματικές συνέπειες και εν πολλοίς επικίνδυνες για την ασφάλεια των επιβαινόντων στα λεωφορεία του δημόσιου φορέα. Το «Π» παρουσιάζει ένα μικρό μόνο δείγμα από το μπάχαλο που επικρατεί στον ΟΑΣΑ υπό τη διοίκηση του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ Κ. Καραγιαννόπουλου, ο οποίος παραμένει στη θέση του μέχρι… νεωτέρας, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν καταλήξει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε αλλαγές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

Φταίει ο φύλακας

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ημερήσιο δελτίο κίνησης, το λεωφορείο (αρ. 856) που εκτελεί τη γραμμή Πλ. Καραϊσκάκη-Καλλίπολη (906), δηλαδή πηγαίνει από τη μια άκρη του Πειραιά στην άλλη, στις 5, 6 και 10 Οκτωβρίου βγήκε στους δρόμους ανασφάλιστο! Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ενός απλού τροχαίου ατυχήματος, ο ιδιοκτήτης του άλλου εμπλεκόμενου οχήματος δεν θα μπορούσε να αποζημιωθεί ή τουλάχιστον θα αποζημιωνόταν μετά από δικαστικούς αγώνες.

Ουδείς θέλει να σκεφτεί τι θα συνέβαινε αν προκαλούνταν ατύχημα με θύματα επιβάτες! Ωστόσο, αντί η διοίκηση να παρέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις από τους επικεφαλής του αμαξοστασίου και των αρμόδιων υπηρεσιών, κάλεσε σε απολογία τον φύλακα του αμαξοστασίου!

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννόπουλο, δηλαδή, ο φύλακας έχει την ευθύνη που ένα από τα λεωφορεία του Οργανισμού εκτελούσε δρομολόγια ανασφάλιστο, όπως και ένα δεύτερο όχημα (αρ. 940) κινείτο επίσης ελευθέρως με πρόβλημα στη βάση του κινητήρα του και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να μείνει στον δρόμο. Όπερ εστί ότι κατά την έξοδό του από το αμαξοστάσιο, ο φύλακας προφανώς ήταν υποχρεωμένος να ανοίξει τον κινητήρα, να τον ελέγξει και γενικώς να εκτελέσει και χρέη μηχανικού.

Μόνο κατ’ ευφημισμό το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ μπορεί να χαρακτηριστεί οργανωμένο, αφού τα λεωφορεία μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες ακινητοποιημένα οχήματα, τα οποία είτε δεν λειτουργούν λόγω βλάβης, είτε χρησιμοποιούνται ως «δεύτερα», για να παίρνουν ανταλλακτικά από αυτά οι μηχανικοί και να τα τοποθετούν σε άλλα οχήματα.

Σύμφωνα με υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Πειραιά προς τον ΟΣΥ (τον ενιαίο Οργανισμό Συγκοινωνιών στον οποίο υπάγεται πλέον και ο ΟΑΣΑ), το οποίο φέρει ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2012 (αρ. πρωτ. Φ05/648) δεν αναγράφονται στα έντυπα «Δελτία Εισόδου και Εξόδου» των δύο βασικών πυλών, οι ώρες εισόδου πολλών λεωφορείων.

«Φαντάσματα»

Συγκεκριμένα, στις 5 Οκτωβρίου είναι άγνωστο πότε εισήλθαν στο αμαξοστάσιο τρία οχήματα, στις 6 Οκτωβρίου το ίδιο για έξι οχήματα, στις 8 Οκτωβρίου για τρία, στις 10 Οκτωβρίου για έντεκα, ενώ αγνοείται πότε εξήλθε εκείνη την ημέρα ένα λεωφορείο. Μάλιστα, ο υποδιευθυντής κίνησης Β. Μάρος, που υπογράφει το σχετικό έγγραφο, απευθύνει έκκληση στη διοίκηση Καραγιαννόπουλου, αναφέροντας ότι «επειδή η κατάσταση αυτή είναι καθημερινή και ήδη σας έχουμε ενημερώσει και προφορικά και εγγράφως στο παρελθόν, σας δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να ελέγξουμε την ομαλή έξοδο και είσοδο των λεωφορείων των αστικών συγκοινωνιών και να παραχωρήσουμε αξιόπιστα στοιχεία στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές».

Κοντολογίς, «εμπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικό μη δίνετε». Κι αν συμβεί το παραμικρό, κατά την εκτέλεση των δρομολογίων, ουδείς θα αναλάβει την ευθύνη από την πλευρά του Οργανισμού παρά μόνο θα την αποδώσει στον οδηγό και στον φύλακα που δεν μερίμνησαν, ώστε να καταγραφεί στο Δελτίο Κίνησης η είσοδος και η έξοδος του οχήματος!

Επίσης, από τη στιγμή που δεν ελέγχεται η κίνηση των οχημάτων, είναι φυσικό το ίδιο ανεξέλεγκτα να γίνεται και η μεταφορά των ανταλλακτικών. Ο καθείς μπορεί να συμπεράνει ότι χιλιάδες ανταλλακτικά που αποκτώνται με δημόσιο χρήμα μπορούν να μεταπωλούνται σε μάντρες ή συνεργεία φορτηγών από τα πολλά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ρέντη και του Πειραιά. Ή μήπως κάνουμε λάθος;

Ζοφερή εικόνα και στην κορυφή

Αυτή η ζοφερή σαπίλα, που αποδεικνύει το εύρος της αποσύνθεσης του κρατικού μηχανισμού, έχει μεταφερθεί από τη βάση και στην κορυφή του ΟΑΣΑ. Συγκεκριμένα, στις 27 Ιουνίου 2012, ο κ. Καραγιαννόπουλος συνέστησε εξαμελή επιτροπή για την παραλαβή και την καταμέτρηση των μηνιαίων κουπονιών που επιστρέφονται από τα εκδοτήρια και τα χρήματα πιστώνονται στους λογαριασμούς των εκδοτών. Μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής ορίστηκε και ο Α.Ν., μόνο που τρεις μήνες αργότερα ανακάλυψαν ότι ο κύριος αυτός είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο και τον αντικατέστησαν με άλλη απόφασή τους στις 17 Οκτωβρίου! Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, αλλά μόλις οι συνδικαλιστές «ξετρύπωσαν» το θέμα, τον έβγαλαν. Το πάρτι καλά κρατεί παρά την οικονομικο-κοινωνική εξαθλίωση της χώρας.