Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Δήμος Ηλιούπολης: «Οι σταθμοί του Μετρό έγιναν με πολλές παραλείψεις»

Χωρίς κυκλοφοριακές μελέτες και θέσεις parking έγιναν οι νέοι σταθμοί του Μετρό στο Ελληνικό, όπως καταγγέλλει ο δήμος Ηλιούπολης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «χαιρετίζουμε την έναρξη λειτουργίας σήμερα του νέου τμήματος της Γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι το Ελληνικό και των νέων σταθμών που θα εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η λειτουργία των νέων σταθμών του ΜΕΤΡΟ αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την Ηλιούπολη αφού θα συμβάλλει αποφασιστικά στην καλύτερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων, στη μείωση των εκπομπών ρύπων και συνολικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σημειώνουμε όμως παράλληλα το δυσάρεστο γεγονός ότι η Διοίκηση της Αττικό Μετρό δεν ανταποκρίθηκε θετικά όπως όφειλε πιστεύουμε, στα επίμονα αιτήματά μας για:

-Εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης και μελέτης στάθμευσης γύρω από τους νέους σταθμούς «ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ» και «ΑΛΙΜΟΣ» για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επιβατών του ΜΕΤΡΟ.

Αναγκάστηκε γι’ αυτό ο Δήμος να εκπονήσει και να υλοποιήσει μόνος του την απαραίτητη αυτή μελέτη, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα άναρχης στάθμευσης και να μειωθεί η επιβάρυνση της περιοχής γύρω από τους σταθμούς.

-Μεταφορά και τοποθέτηση του αγάλματος του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη στην προτέρα θέση του στο χώρο του νέου σταθμού «ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ», παρά το γεγονός ότι η Αττικό Μετρό είχε αναλάβει την υποχρέωση αυτή πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του ΜΕΤΡΟ, έχοντας μάλιστα υπογράψει με τον Δήμο και σχετικό μνημόνιο. Αναγκάστηκε γι’ αυτό ο Δήμος να μεταφέρει και να τοποθετήσει ο ίδιος το άγαλμα σε νέα εξαιρετική θέση κοντά στο σταθμό.



-Ούτε στο πάνδημο αίτημα του Δήμου και των Ηλιουπολιτών για ονομασία του σταθμού με το όνομα «ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» απάντησε η Διοίκηση της Αττικό Μετρό.

-Επίσης ζητήσαμε από την Αττικό Μετρό την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από το γήπεδο κοντά στο σταθμό «ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ», και την ανάπλαση της παρόδιας ζώνης της Λεωφ. Βουλιαγμένης από τον σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» προς τον σταθμό «ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ» μέχρι τον σταθμό «ΑΛΙΜΟΣ». Και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση.

-Τέλος, ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι η Διοίκηση της Αττικό Μετρό δεν ενημέρωσε έγκαιρα τον Δήμαρχο Ηλιούπολης για την δοκιμαστική λειτουργία της νέας γραμμής την Πέμπτη 25/7/13 που έγινε με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη Μιχάλη και των άλλων Δημάρχων των εγγύς Δήμων που είχαν εγκαίρως προσκληθεί.

Δεν θα θέλαμε να αποδώσουμε πρόθεση ή σκοπιμότητα σ’ αυτή την παράλειψη της Διοίκησης της Αττικό Μετρό, θεωρούμε όμως ότι η παράλειψη αυτή που μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με την εκφρασμένη βούληση του Υπουργού Υποδομών για συμμετοχή όλων των Δημάρχων των εξυπηρετούμενων Δήμων από τους νέους σταθμούς στην τελετή δοκιμής, δεν συνάδει ούτε με την αξιοπιστία και το κύρος της Αττικό Μετρό ούτε με το πνεύμα συνεργασίας και συνεργειών που έχει επιδείξει ο Δήμος Ηλιούπολης στις σχέσεις του με την Αττικό Μετρό μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Ηλιούπολης θα επιμείνει στο θετικό κλίμα συνεργασίας με την Αττικό Μετρό για την επίτευξη των κοινών, θέλουμε να πιστεύουμε, στόχων της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από το γήπεδο, της ανάπλασης της αστικής ζώνης κατά μήκος της Λεωφόρου Βουλιαγμένης από όπου διέρχεται η νέα γραμμή του ΜΕΤΡΟ, και της προώθησης του κλάδου της Γραμμής 4 που έχει καταληκτικό σταθμό στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στην Αγία Μαρίνα.

Ευχόμαστε στους συμπολίτες μας καλές διαδρομές με τη νέα γραμμή του ΜΕΤΡΟ που είναι πλέον πραγματικότητα στην πόλη μας».