Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Τρόικα προς Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Φέρτε έσοδα, αλλιώς σας ξηλώνω!



Πίστωση χρόνου μέχρι τον Σεπτέμβριο έδωσε η τρόικα στους επιτελείς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για να καλύψουν το «κενό» του 1 δις. ευρώ στα έσοδα από το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ, ειδάλλως τα μαντάτα θα είναι άσχημα, τόσο για την διοίκηση, όσο και για τους φορολογούμενους.

Του Μάριου Χριστοδούλου


Οι δανειστές θα εγείρουν θέμα κάλυψης αυτού του ποσού με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βάσει της σχετικής ρήτρας που υπάρχει στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Τα νέα μέτρα που θα επωμισθούν τα ελληνικά νοικοκυριά θα είναι πρόσθετα αυτών που θα ζητήσει η τρόικα σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός αντί για πλεόνασμα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα.
Το μήνυμα που έστειλαν οι Μπόμπ Τράα από το ΔΝΤ (σ.σ. ο Πόλ Τόμσεν απουσίαζε), Ματίας Μορς από την Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ στον πρόεδρου του Ταμείου Στέλιο Σταυρίδη είναι ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι να ετοιμάζεται για αλλαγές στην διοίκηση.
Πρόθεση των ξένων είναι το… διοικητικό συμβούλιο να μπει σε ρότα διεθνοποίησης για την τοποθέτηση και άλλων ξένων manager πέραν των δύο που είναι διορισμένοι σήμερα.
Αυτά προκύπτουν από την χθεσινή πεντάωρη σύσκεψη που είχε η τρόικα με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ . Κατά την συνάντηση υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για όλο το πρόγραμμα των διαγωνιστικών διαδικασιών του 2013 και το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 22 αποκρατικοποιήσεις.
Παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι επικεφαλής της τρόικας για μία εκτίμηση στα έσοδα που είναι πιθανόν να εισπραχθούν φέτος από τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν κατάφεραν ωστόσο να αποσπάσουν μία ξεκάθαρη απάντηση από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σταυρίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο το γεγονός για έσοδα 1 δις. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία νέα αναθεώρηση στο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι το μνημόνιο προέβλεπε για φέτος εισπράξεις 2,6 δις. ευρώ από την πώληση του «φιλέτου» των κρατικών ΔΕΚΟ, πρεσβειών και άλλων ακινήτων του δημοσίου.

Το «ναυάγιο» όμως του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ αλλά τα «μαύρα σύννεφα» που έχουν συσσωρευτεί πάνω από την πώληση του ΟΠΑΠ στο επενδυτικό fund Εmma Delta, προϊδεάζουν για ριζικές αποφάσεις από πλευράς τρόικας τον Σεπτέμβριο.
Στο θέμα του ΟΠΑΠ δεν υπάρχει ακόμη εξέλιξη, λόγω της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ του ελληνοτσέχικου fund και της Intralot αναφορικά με την σύμβαση που υπέγραψε μέσα στην κρίση με τον ΟΠΑΠ.

Το θέμα αυτό έχει καθυστερήσει και την είσπραξη των 190 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της διαχείρισης της εταιρίας κρατικών λαχείων στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ -Ιntralot .
Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ είναι ακόμη «παγωμένη» από την ξαφνική αποχώρηση της Gazprom και τόνισαν στην τρόικα ότι προσπαθούν να «επενδύσουν» στον διαγωνισμό για την Socar, μοναδικού ενδιαφερόμενου για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τελική προσφορά της κρατικής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν θα είναι αυξημένη σε σχέση με την αρχική, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαινόταν στα 400-460 εκατ. ευρώ.
Η τρόικα εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, αλλά δεν προχώρησαν (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ), όπως και για το ακίνητο που βρίσκεται στην Αφάντου της Ρόδου.