Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Παραμένει το ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ROSCO και ΟΛΘ.



Σημαντική επίσκεψη του Ρώσου αντιπροέδρου.
Η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, καθώς και του ΟΛΘ, αναφέρει το Reuters,επικαλούμενο δηλώσεις του έλληνα υπουργού Υποδομών μετά τη συνάντησή του με ρωσική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος είναι και επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων.
Η εταρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων με τον έλληνα συνεργάτη της, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ήταν από το 2013 μεταξύ των μνηστήρων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ - ROSCO) μαζί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης- ΟΛΘ, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2015 είχε διαρρεύσει ότι η διοίκηση της εταιρείας των
Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) εισηγήθηκε την απεμπλοκή της από τις προαναφερόμενες ελληνικές αποκρατικοποιήσεις.

Από ό,τι φαίνεται όμως η τελική απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ήταν η συμμετοχή των ρωσικών σιδηροδρόμων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτό άλλωστε δείχνει και η σπουδή του αναπληρωτή προέδρου της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, να συναντήσει τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Βασικό αντικείμενο της συνάντηση των δύο ανδρών ήταν Θέματα που αφορούν σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους οποίους έχει εκδηλωθεί ρωσικό ενδιαφέρον. Επίσης, συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση σε τομείς υποδομών, τουρισμού και ενέργειας.